fredag 27. februar 2009

The Pirate Bay

Rettsaken mot The Pirate Bay har fått mye oppmerksomhet i media den siste tiden. Om dette er så veldig lurt for IFPI og andre som er i mot dette er jeg ikke så sikker på, for de som ikke visste om Pirate bay vet i hvertfall om siden nå, så nå er det nok enda fler enn før som har begynt å laste ned derifra. Så egentlig er det ganske god PR for Pirate Bay. Ingen blir skremt av at det er ulovlig for de som pleier å laste ned ting vet at det er ulovlig fra før av. Jeg synes det er vanskelig å ta en side i denne saken her, fordi den har så mange sider. Ja kopiering er ulovlig men allikevel er det rettferdig at vi skal betale så mye som 170 kr for en cd hvor meste parten av pengene går til plateselskapet og ikke selve artisten bak albumet?

Det er IFPI, altså plateselskapene som har gått til sak mot Pirat Bay. Grunnen? Jo det er vel at det er de som taper mest penger på fildeling, og de vil vel også beskytte artistene på plateselskapet sitt. Men er det rettferdig at plateselskapene tjener så mye som de gjør? det er jo ikke de som skaper musikken, de bare får den ut til folket, noe de store artistene egentlig klarer helt selv. Den eneste grunnen til at jeg synes vi skal fortsette å ha plateselskaper i det hele tatt er slik at nye artister/band får hjelp til å slå igjennom. For det er ikke så lett hvis du ikke har et sterkt plateselskap i ryggen. Selvom det er lettere nå enn det var før for nå har man sider som urørt, myspace og youtube. Så sånn sett trenger jo plateselskapene også litt penger for å ha råd til å hjelpe disse nye artistene. Jeg kan ikke akkurat si jeg synes synd på dem for tapet dems. For internett har hvert veldig populært i flere år nå, det samme har fildeling. Plateselskapene burde heller ha tenkt nytt å prøvd å få musikken ut til oss gjennom smarte metoder på internett i stede for å tviholde på det gamle. Selvom de ikke burde gi opp det heller, for jeg blandt annet liker å bestille/kjøpe selve cdene, hvertfall til de bandene jeg liker best. For jeg synes det er fint å ha de. Men ellers er det greit å laste ned over f.eks. itunes hvis det er bare er enkelte sanger man vil ha. Prisen på digitale album er heller ikke like mye som hvis du skal kjøpe en cd i butikken.

Hvis vi ser dette fra artistenes side så tror jeg ikke de bryr seg så innmari om fildeling. Med mindre de bare er ute etter å tjene penger. Men hvis de er et band pga de lever for musikk så vil man helst få musikken ut til flest mulig, om de får den ved å kjøpe den, laste den ned eller høre den på tv/radio tror jeg ikke de bryr seg så innmari mye om. Det er ikke her de tjener mest. Ja de tjener litt når videoene og sangene blir spilt på radio og tv og de tjener litt fra album salgene men de store pengene er i konserter og merch, altså klær og andre ting med bandets logoer og slikt på. Flere artister har nå i det siste gitt ut musikken sin gratis. f.eks: Radiohead la ut albumet In Rainbows på nett, der kunne du velge selv hvor mye du ville betale for det, eller du trengte ikke å betale noenting, mens McFly gav ut sitt album Radio:Active gratis med avisen The Mail, og fikk pga dette økte fanbaser begge to, så dette viser vel at ikke alle artister bryr seg så innmari om hvordan folk får musikken dems hele tiden bare de får hørt den. Flere og flere artister går jo også vekk fra plateselskapene og lager heller sine egne. Slik at de får gjøre som de vil.

For oss kunder synes flesteparten at sider som Pirate Bay er veldig bra å ha for da får du lasta ned masse musikk du liker, uten og betale masse penger for det. Man blir også introdusert til mye annen musikk. Eller det kan være en artist du ikke er sikker på om du liker noe særlig, så kan du bare laste ned noen sanger å høre om det er noe for deg eller ikke i stede for å kjøpe encd som blir liggenes og støve bort. Selvom det er ulovlig tenker ikke folk det på en like stor forbrytelse som å stjele noe. Fordi det er jo ikke det du gjør, du bare kopierer det så det er ingen som mister noen ting annet enn litt inntekter, men man kan heller ikke garantere at man hadde fått de inntektene uansett for da kanskje man heller hadde latt være å kjøpe sangen/albumet i det hele tatt.

fredag 13. februar 2009

Nettvett regler

Nettvett reglene gjelder for alle som er på internett, altså er vi bloggere ingen unntak. Noen regler er kanskje mer åpenlyse enn andre. F.eks. om at du ikke burde legge ut privat informasjon o.l. De fleste her skjønner da at hvis du skriver telefon nummeret ditt på nett kan hvem som helst ringe, legger du ut bilder på bloggen kan hvem som helst se de.
Men det finnes også en åndsverk lov som sikkert ikke like mange tenker over. Et åndsverk er noe en person har lagd. en opphavsmann, opphavsmannen har alle rettigheter til åndsverket. Dermed burde du kanskje tenke deg litt bedre om før du legger ut noe andre har laget, f.eks. et bilde noen andre har tatt, på bloggen din.

En liste over nettvettregler for bloggere finner du her!