onsdag 22. april 2009

Medieavhengighet


De fleste ungdom i dag er avhengig av media på en eller annen måte til en viss grad. Noen sitter inne på pc'n og spiller 24/7 andre tilbringer hver dag foran tv'n. Jeg vet ikke om jeg vil kalle meg selv avhengig eller ikke. Jeg ser jo på tv omtrent hver dag, og jeg sitter på pc'n omtrent hver dag, men det er ikke fordi jeg føler at jeg må. Det er mer fordi jeg ikke har noe annet å gjøre, så i stede for å kjede meg, ser jeg f.eks. på tv. Hvis jeg ikke har mulighet til å være på pc'n eller se tv så er ikke det krise med det første. Men hvis det går veldig lang tid så begynner jeg vel å savne det. Så da er jeg vel på en måte litt avhengig allikevel da?

Jeg tror hovedgrunnen til at folk blir avhengig er at det er gøy, og frykten for å gå glipp av for mye. latskap er vel også kanskje med i bildet. Du trenger ikke en gang å stå opp av senga før du kommer deg på pc'n. Årstidene har vel også litt og si. Er det kaldt ute er vel tanken på å sitte inne foran pc'n og prate med vennene dine mye mer fristende enn å gå et par kilometer i bitende kulde for å komme seg til dem. Jeg synes ikke det er noe galt i å være litt avhengig av det, det er jo ikke helseskadelig på samme måte som f.eks. røyking. Men hvis man ender opp med å ikke gjøre annet enn å sitte i sofaen med laptopen på fanget, og tv trykkern i hånda så er det å gå for langt.

Pirate Bay-dommen!

Gutta bak Pirate Bay har nå blitt dømt til ett års fengsel og til å betale erstatning på 30 millioner svenske kroner. Jeg synes denne dommen er helt feil. Hva er det de har gjort galt egentlig? Ja de har laget en side der andre brukere kan laste opp og dele torrenter slik at andre kan laste de ned, men de fungerer jo bare som en søkemotor. Akkurat som google! Hvorfor er det ingen som saksøker de da? Lover skal gjelde alle ikke bare noen. Det er massevis av andre slike søkemotorer som folk kan få lastet ned sanger og filmer og andre ting. Hvorfor slipper de unna? Hvis en lov sier at noe er ulovelig så må alle som gjør den ulovelige handlingen bli straffet, ikke bare noen.

fredag 17. april 2009

Medias fremstilling av folk med etnisk bakgrunn

Mediene fremstiller folk med en annen etnisk bakgrunn på en ganske negativ måte. Vi hører om norsk pakistaneren som begikk drap på en norsk kvinne, eller en ung mann med kurdisk bakgrunn som ranet en gammel norsk dame på gaten. Det tilfelle jeg skal fortelle om nå handler om innvandrere som er bak alle overfallsvoldtekter i Oslo.

Både NRK og VG skriver at det er ikke vestlige innvandrere som står bak alle 41 overfallene og at statistikken domineres av menn med kurdisk eller afrikansk bakgrunn. Jeg synes hele saken er tåpelig. Hvorfor skal det ha noe og si hvor gjerningspersonen er fra? Det er da samme om han er pakistaner, amerikaner, svensk eller norsk. Det er hva personen har gjort som er det viktige ikke hvor han kommer fra. Det skaper fremmedfrykt blandt oss andre, hvis du går alene på kvelden og støter på en som ikke ser etnisk norsk er du nok raskere til å tenke tanken om at han kan være farlig enn om det hadde hvert en norsk mann som går forbi. Dette skaper et ganske stort vrangbilde. En norsk mann kan klare å gjøre akkurat det samme som en innvandrer.
Men en ikke vestlig person har kanskje vokst opp i et mer voldelig miljø enn oss, tenker du kanskje da. Men dette er ikke nødvendigvis tilfelle, ikke alle norske har hatt en bra oppvekst. Hudfarge, hårfarge, det skal ikke ha noe og si. De med annen etnisk bakgrunn er mennesker som oss, det vil alltid være noen som gjør fæle ting, men meste parten er snille.